Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 13.02.2007
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: Monica Iordache Apostol, Oana Stancu
Titlul articolului: Presedintie - "Referendumul secuilor este ilegal"
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-politic/presedintie-referendumul-secuilor-este-ilegal-2198.html

Referendumul pentru autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc este ilegal, iar statul roman va aplica Constitutia si legile tarii, a declarat presedintele Traian Basescu ieri, in conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele Ungariei, Lászl" S"lyom, aflat in vizita oficiala la Bucuresti. De altfel, cei doi sefi de stat au demonstrat in conferinta de presa ca subiectul autonomiei a fost unul extrem de tensionat. "Am considerat ca cea mai buna solutie pentru noi toti este ca fiecare sa respecte modelul de respectare a drepturilor comunitatilor pe care l-a adoptat. Eu am asigurat ca niciodata Romania nu va incerca sa impuna modelul sau altor state", i-a batut Basescu obrazul omologului ungar, care s-a folosit de prezenta la Bucuresti pentru a pleda cauza autonomiei teritoriale.

"POSIBILA". Lászl" S"lyom a reusit sa il irite pe seful statului roman, spunand ca "societatea maghiara de aici este loiala natiunii romane", dar, "din punct de vedere cultural, este parte a natiunii ungare". "Am solicitat sa se inceapa un dialog deschis si democratic despre diferitele posibilitati si forme de autoorganizare si de autogestionare a minoritatii maghiare", a spus presedintele ungar. Basescu a atras insa atentia ca demersul Consiliului National Secuiesc este ilegal si se va supune rigorilor legii. "Referendumul pentru autonomie teritoriala este ilegal. Se afirma insa ca ar fi o masura de testare a dorintelor populatiei. Insa in momentul in care cei care astazi fac teste cu rabdarea statului roman vor incerca sa valorifice rezultatul acestui asa-zis test, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului", a avertizat Basescu. Aseara, seful statului a intervenit de trei ori intr-o emisiune televizata pentru a insista asupra acestei ultime declaratii legata de conditiile in care va interveni statul roman.

REACTII. In cursul zilei, premierul Tariceanu declarase si el ca referendumul organizat de CNS reprezinta "o provocare extrem de periculoasa", care contravine Constitutiei, iar PNL a cerut Ministerului Administratiei sa se autosesizeze. Si liderul PD, Emil Boc, a spus ca actiunea CNS "intra in sfera penalului" si ca Parchetul ar trebui sa se autosesizeze, in timp ce presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut ca referendumul este inutil, fara nici o consecinta juridica, dar legal. Partidul Conservator a acuzat insa puterea de "complicitate" la organizarea "asa-zisului" referendum al secuilor, pentru ca a inchis ochii la "cele mai stranii solicitari ale UDMR, de teama de a nu pierde sprijinul Uniunii".

PRECIZARI

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a sustinut ieri ca nu a fost necesara interventia sa pentru asigurarea ordinii publice, intrucat la actiunile desfasurate de Consiliul National Secuiesc (CNS) nu s-au produs tulburari ale ordinii publice. Pe de alta parte, ministerul arata ca nu exista nici o baza legala pentru interzicerea desfasurarii unei consultari publice informale cum este cea organizata de CNS, aceasta actiune neconstituind un referendum, intrucat nu a fost organizata cu respectarea prevederilor Legii referendumului.